Mam dobre wiadomości dla wszystkich osób lubiących czekoladę.
Zespół naukowców z Kingston University w Wielkiej Brytanii potwierdził aż 6% zwiększenie wydolności u kolarzy, którzy codziennie przyjmowali 40 gram gorzkiej czekolady.
Badanie obejmowało okres 14 dni obserwacji i dotyczyło spożycia czekolady zawierającej powyżej 70% kakao.
Wynik ten powiązano ze zwiększoną produkcją tlenku azotu, który obniża ciśnienie krwi i poprawia wydolność tlenową organizmu.
Nasiona kakao zawierają związki zwane flawonolami, które są pochodnymi flawonoidów.
Bogatym źródłem flawonolów są ziarna kakao, ale także owoce takie jak np truskawki.
Spośród warzyw, największe ilości tych związków możemy znaleść w szpinaku, kalafiorze, cebuli i jarmużu.
Warto również wspomnieć, że spożycie flawonoli zmniejsza ryzyko wystąpienia raka trzustki co poparto badaniami obserwacyjnymi. Badania te objęły okres 8 lat i opublikowane zostały w American Journal of Epidemiology.
Na koniec chciałbym wspomnieć, że flawonole, mogą mieć istotny wpływ na zmiejszenie progresji zaniku pamięci u osób starszych. Wyniki zespołu naukowców z Uniwersytetu w Kolumbii, potwierdziły ochronny wpływ tych związków na zaniki pamięci starczej.
Wspaniała wiadomość-polecam czekoladę Lindt.
🙂