IMG_6487
Jedząc słodycze zwiększamy wydolność?
09.04.2017

 

Mam dobre wiadomości dla wszystkich osób lubiących czekoladę.

Zespół naukowców z Kingston University w Wielkiej Brytanii potwierdził aż 6% zwiększenie wydolności u kolarzy, którzy codziennie przyjmowali 40 gram gorzkiej czekolady.

IMG_6487

Badanie obejmowało okres 14 dni obserwacji i dotyczyło spożycia czekolady zawierającej powyżej 70% kakao.

Wynik ten powiązano ze zwiększoną produkcją tlenku azotu, który obniża ciśnienie krwi i poprawia wydolność tlenową organizmu.

Nasiona kakao zawierają związki zwane flawonolami, które są pochodnymi flawonoidów.

Bogatym źródłem flawonolów są ziarna kakao, ale także owoce takie jak np truskawki.

Spośród warzyw, największe  ilości tych związków możemy znaleść w szpinaku, kalafiorze, cebuli i jarmużu.

IMG_6515

Warto również wspomnieć, że spożycie flawonoli zmniejsza ryzyko wystąpienia raka trzustki co poparto badaniami obserwacyjnymi. Badania te objęły okres 8 lat i opublikowane zostały w American Journal of Epidemiology.

IMG_6498

Na koniec chciałbym wspomnieć, że flawonole, mogą mieć istotny wpływ na zmiejszenie progresji zaniku pamięci u osób starszych. Wyniki zespołu naukowców z  Uniwersytetu w Kolumbii, potwierdziły ochronny wpływ tych związków na zaniki pamięci starczej.

 

 

2 odpowiedzi na “Jedząc słodycze zwiększamy wydolność?”

  1. Grazyna pisze:

    Wspaniała wiadomość-polecam czekoladę Lindt.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

KIM JESTEM?

Specjalista Kardiochirurg i Transplantolog Kliniczny. Z pasji i zamiłowania lekarz, który serce oddał żonie, Annie i trójce dzieci.