Będąc ojcem trójki dzieci, moge nie tylko cieszyć się ich obecnością i miłością, ale rowniez dzielić z nimi smutki i troski dnia codziennego. W przypadku mojego syna, borykam się z napadami astmy wystepującymi sezonowo, a wymagającymi stosowania inhalacji.
Dzisiejszy tekst poświęcę tej tematyce obrazując go naszym nowym nabytkiem z galerii „Next” w Bydgoszczy autorstwa Moniki Synak.
W związku z przypadłością mego synka, zacząłem poszukiwać opracowań naukowych dotyczących ewentualnych czynników wywołujących. Pomyślałem, że koncentrując się na czynnikach prowokujących objawy, unikając ich, może uda nam się unikać napadów. 20 grudnia w czasopiśmie „Thorax” pojawiła się informacja dotycząca wpływu mięsa przetworzonego na ryzyko wystapienia napadów astmy w związku z wynikami badania EGEA obejmującego siedmioletni czas obserwacji.W tej kategorii znalazły się: szynka (dwa plasterki traktowano jako jedną porcję), kiełbasa (jedna sztuka/porcję), suszone wędliny (dwa plastry/porcję).
Astmatycy spożywający wiecej niż 4 porcje wędlin przetworzonych na tydzień, cechowało aż 22% ryzyko wystapienia napadów astmy w stosunku do jedynie 14% ryzyka u tych, którzy spożywali mniej niż dwa plastry szynki w tygodniu.
W przypadku wędlin przetworzonych, najczęstszym postępowaniem jest zabieg peklowania.
Peklowanie to zabieg polegający na działaniu soli peklującej lub mieszanki peklującej na mięso. Efektem jest nie tylko utrwalanie barwy, nadanie smaku i zapachu mięsa oraz przedłużenie trwałości mięsa.
Mięso przetworzone jest związane ze zwiększonym ryzykiem chorób nowotworowych, a także kilkoma chorobami przewlekłymi m.in. obturacyjnej choroby płuc.
Istotna jest tu zawartość azotanów w produktach mięsnych oraz ich wpływ na drogi oddechowe. Zależność pomiędzy związkami soli azotu, a stanem zapalnym w drogach oddechowych jest niezależnym czynnikiem napadów astmatycznych według lekarzy ze Szpitala w Villejuif we France.
Naukowcy z Francji przeprowadzili badanie na 971 uczestnikach w średnim wieku 43, z których 42% cierpialo na chorobę płuc (astma) – Epidemiological Study on the Genetics and Environment of Asthma (EGEA). Badanie oparto na ocenie spożycia mięsa przetworzonego: szynki, kiełbas i wędlin suszonych.
W badaniu aż połowę (48%) osób cechowało średnie spożycie mięsa przetworzonego oceniane poprzez 1 do 3.9 pporcji/tydzień. Jedna piąta osób (19%) cechowało niskie spożycie wędlin (mniej niż jedna porcja/tydzień). W badanej grupie jedna trzecia uczestników (33%) spożywała powyżej czterech porcji w tygodniu.
W badaniu EGEA, napady astmatyczne cechowały osoby spożywające mięso przetworzone. Pogorszenie stanu i zwiększenie częstości napadów występowało u osób spożywających więcej niż cztery porcje wędlin w tygodniu i dotyczyło aż 22%. Jednocześnie osoby spożywające mniej niż jedną operację w tygodniu cechowało najmniejsze ryzyko zaostrzeń na poziomie 14%.
Szanowni Państwo następnym razem przygotowując kanapki dla dzieci lub dla siebie samych, jesli chorujcie na astmę, pomyślcie czy zamiast wędliny nie zjeść na przykład kawałka sera? 😉
Dodaj komentarz